Ervaringsverhaal huurdersdag 2019

Samen op pad

De vier buren uit de Vincent Lubeckstraat twijfelden geen moment toen ze de uitnodiging voor de huurdersdag van SWZ en de Woonkoepel, de belangenvereniging van huurders SWZ, zagen. Deze goede buren wilden graag samen deze dag met elkaar beleven. "De uitnodiging kwam gewoon op het juiste moment. We hebben het gezamenlijke plan om zelf zonnepanelen aan te schaffen. Daarom sprak het programma ons erg aan", legt meneer Bekman (huurder vanaf 1985) uit. Op het programma staat o.a. een bezoek aan het Enexis huis van nu. De buurtjes hopen hier tips te krijgen over het verder verduurzamen van hun woningen.

Samenwerken aan de buurt

Meneer Jansen (huurder vanaf 2002) geeft aan dat het viertal vaak bijeenkomt. ‘We bespreken dan wat we zelf kunnen verbeteren aan de woningen. We snappen dat we zelf ook een verantwoordelijkheid hebben in het onderhouden van onze huurwoningen’. De buren wonen al een geruime tijd met veel plezier in de wijk Holtenbroek. En blijven hier nog lang wonen. Mevrouw Bekman is het daar mee eens. Lachend zegt ze: "We gaan pas weg als ze ons wegdragen".

Samen door Holtenbroek

Ook naar het tweede gedeelte van de dag zijn ze benieuwd. Dan volgt een audiovisuele rondgang door de muziekwijk van Holtenbroek door theatergroep Makkers. "We kennen Holtenbroek al goed, maar wellicht ontdekken we nieuwe plekken".  Na de lunch en bijna aan het eind van het programma, zijn ze vol lof over de dag. Meneer Bekman is blij omdat hij een concrete afspraak heeft kunnen maken met een medewerker van SWZ. "Ik verwacht dat we in de nabije toekomst de zonnepanelen mogen plaatsen en daar zijn we blij mee". Meneer Jansen is vol lof over de organisatie. "Echt een geslaagde dag en super georganiseerd".  Ook door de audiovisuele toer zijn ze aangenaam verrast. "Vooral de verhalen achter de voordeuren verrasten me", aldus mevrouw Jansen. Meneer Bekman vindt dat ook. "Ik heb jarenlang brood rondgebracht in Holtenbroek, maar ik heb toch weer nieuwe dingen gezien".  De vier buren waren niet de enige die positief waren over de huurdersdag. Een bezoekster vertelt: "Ik ben vandaag lid geworden van de Woonkoepel en heb zo genoten van de audiovisuele wandeling door Holtenbroek. Vooral de muziek ontroerde mij. Zo luisterden we bijvoorbeeld naar Beethoven bij de Beethovenlaan. Zo mooi, dat gaf de ervaring, naast alle mooie verhalen, nog meer lading".

SWZ en de Woonkoepel kijken terug op een mooie dag. De eerste keer dat zij samen in deze vorm de huurdersdag organiseerden. En dat smaakt naar meer! Vindt ook Monique Boeijen, bestuurder van SWZ. "Het is goed om de huurders te ontmoeten en te weten wat er speelt, zodat we dit met de Woonkoepel kunnen bespreken en kunnen betrekken bij ons beleid". Ook Jan Besslink voorzitter van de Woonkoepel kijkt tevreden terug. "We hebben genoten van de prachtige dag en de hoge opkomst. Het is voor ons een gelegenheid om huurders te ontmoeten en hen te vertellen over wat de Woonkoepel doet. Dat is zeker gelukt".

 Op de foto van links naar rechts meneer Jansen, mevrouw Bekman, meneer Bekman en mevrouw Jansen