Vertaal deze pagina

Luchtvochtigheid en ventilatie

Luchtvochtigheid heeft invloed op uw gezondheid en die van uw gezin of medebewoners. Ook uw inboedel en de staat van uw huis worden door luchtvochtigheid aangetast. Probeer luchtvochtigheid dus te voorkomen.

Veel gevraagd over Luchtvochtigheid en ventilatie

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Zijn de ventielen voorzien van filters? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Let er op dat ze, na het schoonmaken, op de juiste stand (open) worden teruggeplaatst. Verwissel ze niet! De standen ziet u hieronder, maar kunt u ook vinden aan de binnenkant van het ventiel (de dop).

  • Toilet          nr 2   min 1, max 3
  • Badkamer  nr 4   min 3, max 5
  • Keuken       nr 6   min 5, max 7

Mijn CO2-melder werkt niet meer. Wat kan ik doen?

Er zijn verschillende bedrijven die deze werkzaamheden voor ons uitvoeren. Neemt u contact met ons op om te kijken welk bedrijf hiervoor gebeld moet worden. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

 

Hoe vaak maken jullie de kanalen van het mechanisch ventilatiesysteem schoon?

De boxen worden 1x in de 4 jaar gereinigd, de boxen en de kanalen 1x in de 8 jaar.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Dit is een systeem dat vervuilde en vochtige lucht in huis automatisch afvoert. Dat gebeurt via afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wat is een gezond luchtvochtigheidniveau?

Een gezond luchtvochtigheidniveau ligt tussen de 40% en de 60%. Is de luchtvochtigheid in uw huis lager? Dan adviseren wij u om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Zo voorkomt u schade aan uw huis en schimmelvorming.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

Heeft u een systeem met 2 standen, dan gebruikt u:
Stand 1: overdag en ´s nachts (het doet er niet toe of u thuis bent), ook als u op vakantie bent.
Stand 2: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Heeft u een systeem met 3 standen, dan gebruikt u:
Stand 1: als er overdag niemand thuis is, in de nacht nacht of als u op vakantie gaat.
Stand 2: als u overdag thuis bent.
Stand 3: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u ervoor dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.

Heeft droge lucht in huis ook invloed op mijn gezondheid?

Ja. Wanneer u continu te droge lucht inademt zult u daar zeker merkbare klachten van ondervinden, zoals een droge neus, geïrriteerde luchtwegen en ogen, geïnfecteerde slijmvliezen en hoesten. Op termijn kan dit een chronische aandoening veroorzaken. Zorg dus dat u niet te droge lucht in huis heeft, neem direct stappen als u hierover twijfelt.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Sommige gevolgen zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren of het plafond of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Voldoende ventilatie zorgt voor een gezond klimaat in de woning.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Door te ventileren ververst u de gebruikte lucht en komt er droge, frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom heeft het zin om te ventileren.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Ventileren zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in de woning komt. Daarnaast komen er vaak schadelijke stoffen in de woning door het vocht. Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld allergieën of luchtwegaandoeningen veroorzaken. Om vocht en schadelijke stoffen goed af te voeren, is het aan te raden goed te ventileren.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW)?

1 keer in de 2 jaar komt er een onderhoudsbedrijf bij u langs om de installatie te onderhouden. U krijgt vanzelf bericht wanneer zij van plan zijn te komen. De monteur laat dan ook een nieuw filter achter. U kunt het filter dan zelf vervangen als dit nodig is. De monteur legt uit hoe en wanneern u dit kunt doen.

Waar heeft luchtvochtigheid invloed op?

Luchtvochtigheid heeft invloed op uw gezondheid en die van uw gezin of medebewoners. Maar ook op uw inboedel en de staat van uw huis.

Wat is schimmel?

Schimmel is niks anders dan een grote verzameling van bacteriën.

Hoe herken ik vochtoverlast?

Er is sprake van vochtoverlast wanneer er zichtbare schimmelplekken op de muur komen. Ook kan het behang loslaten of het verf afbladderen. Om vochtoverlast te voorkomen is het belangrijk dat u uw woning goed ventileert.

Wat moet ik doen als ik droge lucht in huis hebt?

Als u droge lucht in huis heeft, kunt u een luchtbevochtiger aan schaffen. Droge lucht kunt u regelen met verschillende apparaten. Het meten van de luchtvochtigheid over een periode van bijvoorbeeld een week geeft u een goed beeld van de situatie. Vervolgens kunt u apparatuur aanschaffen om te zorgen dat de droge lucht in uw huis wordt omgezet tot lucht met de juiste hoeveelheid waterdamp. Gebruik bijvoorbeeld een hygrometer.

Waardoor ontstaat vochtige lucht?

Vochtige lucht ontstaat door vocht in de muren of vloer, door slecht geventileerde kamers zoals de badkamer, of een overvloed aan planten.

Hoe ontstaat condens?

Condens ontstaat door menselijke activiteiten in huis, zoals douchen en wassen. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits er goed wordt geventileerd. Wanneer er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn, slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakten, zoals ramen, kozijnen, muren of kelders.

Wat gebeurt er als er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn?

Wanneer er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn, slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakten, zoals ramen, kozijnen, muren of kelders.

Hoe komt er vocht in mijn woning?

Vochtoverlast kan van buitenaf ontstaan. Nieuwbouwhuizen kunnen de eerste jaren last hebben van bouwvocht. Verder kan vocht ontstaan door lekkages of doorslaande muren. Veel vaker komt het vocht van binnenuit. U kookt, doucht, stookt en misschien rookt u in uw woning. Maar ook door transpiratie en ademen ontstaat er vocht.

Waardoor wordt de luchtvochtigheid in huis beïnvloed?

Door de bewoners, planten, huisdieren, omgeving, ventilatie en het weer.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. De kap kunt u in een sopje met afwasmiddel schoonmaken.

Wat is een hygrometer?

Met een hygrometer meet u de relatieve luchtvochtigheid op een bepaald moment. Afhankelijk van uw metingen door de hygrometer kiest u ervoor om de luchtvochtigheid te verhogen of te verlagen.

Mag op de mechanisch ventilatiesysteem een wasemkap met motor aangesloten worden?

Nee, dit mag niet. In de keuken zijn meestal twee afzuigventielen aanwezig. Hiervan kan één worden gebruikt voor een motorloze wasemkap. Wilt u toch gebruikmaken van een wasemkap met motor? Dan adviseren wij u een doorvoer naar buiten te maken.

Heeft u verder nog vragen?

038-468 0123

Antwoord binnen 5 werkdagen