Vertaal deze pagina

Alles rond verhuizen op een rij

U bent net verhuisd, of u gaat binnenkort naar een nieuwe woning. Er komt veel kijken bij een verhuizing. Op deze pagina vindt u allerlei links naar praktische informatie. Van verhuistips tot inschrijven bij uw nieuwe gemeente. En van nutsbedrijven tot informatie over huurdersbelangenverenigingen. Wilt u meer uitleg over bepaalde onderwerpen? Zoek dan ook via de zoekbalk rechtsboven op onze website. Wij helpen u graag op weg.

Veel gevraagd over Alles rond verhuizen op een rij

Ik heb de huur opgezegd. Hoe zit het met overname?

Overname moet u zelf regelen met de nieuwe huurder. U beslist of u spullen ter overname aanbiedt en de nieuwe huurder beslist of hij/zij dit overneemt. U bepaalt samen of er geld voor betaald moet worden. Op het overnameformulier huuropzeggen schrijft u precies wat de nieuwe huurder overneemt. U ondertekent dit beiden. Het formulier levert u op uw laatste huurdag gelijk met de sleutels in. U mag alleen de overgenomen spullen in de woning achterlaten. Wordt uw woning verkocht of gesloopt? Dan kunt u tijdens de voorinspectie overleggen wat er in de woning mag achterblijven. Hiervoor krijgt u geen vergoeding.

Ik heb een wenswoning toegewezen gekregen, maar nu wil ik de woning toch niet accepteren. Wat nu?

Er zijn 3 situaties mogelijk:

1. Als u zeker weet dat u de woning niet wilt gaan huren? Mail dan het met spoed naar ons toe. Hierop geeft u aan dat u de woning niet accepteert, het liefst met reden.

2. Heeft u de woning geaccepteerd, maar de huurovereenkomst nog niet ondertekend? Dan kunt u de woning ook nog afzeggen. We gaan dan op zoek naar een nieuwe huurder, dat kost tijd. Staat de woning hierdoor een tijd(je) leeg? Dan brengen wij deze kosten wel bij u in rekening. U behoudt uw inschrijfduur.

3. Heeft u de huurovereenkomst al ondertekend? Dan bent u uw inschrijfduur al kwijt. Ook gelden dan de regels voor een huuropzegging. U heeft dan een maand opzegtermijn. Als hierdoor leegstand ontstaat, dan brengen wij deze kosten bij u in rekening.

Ik heb mijn huur opgezegd. Wat moet ik allemaal regelen?

Er zijn verschillende dingen die u moet regelen. Zo moet u uw meterstanden doorgeven aan de energieleverancier en aan Vitens. Ook moet u de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Ontvangt u huurtoeslag, dan moet u een wijziging doorgeven aan de Belastingdienst. Daarnaast is het belangrijk dat u uw adreswijziging doorgeeft aan alle instanties waar u mee te maken heeft.

Hoe geef ik mijn eindstanden van water en energie door?

U kunt uw meterstanden op uw laatste huurdag opnemen en online doorgeven aan uw water- en energieleveranciers. U kunt hiervoor ook formulieren aanvragen. Regel dit enkele weken voor uw verhuizing en bewaar de meterstanden, totdat alles is afgerond.

Moet ik een verhuizing doorgeven aan mijn inboedelverzekeraar?

Ja, geef uw verhuizing op tijd door aan uw verzekeraar. Vraag na of u ook dekking van de inboedelverzekering heeft tijdens de verhuizing. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Dit hangt af van uw polis.

Ik ga verhuizen, maar er is nog geen nieuwe huurder bekend. Kan ik vloerbedekking of andere zaken in de woning achterlaten?

U mag in dit geval alleen de vloerbekleding laten liggen als deze schoon en heel is. Andere spullen mogen niet achterblijven.

Ik heb de huur opgezegd. Hoe snel is er een nieuwe huurder?

Na het verwerken van de huuropzegging adverteren wij de woning zo snel mogelijk via www.dewoningzoeker.nl. Helaas lukt het niet altijd om op tijd een nieuwe huurder te vinden. Wij geven uw telefoonnummer, als u dat goed vindt, door aan de kandidaat huurder, zodat hij/zij contact met u kan opnemen voor het bezichtigen van de woning en voor eventuele overname.

Heeft u verder nog vragen?

038-468 0123

Antwoord binnenĀ 5 werkdagen