Vertaal deze pagina

Medehuurder

Een medehuurder bent u als u met meerdere mensen op de huurovereenkomst staat vermeld. Als u getrouwd bent of geregistreerd partnerschap heeft, dan bent u automatisch medehuurder.

Als medehuurder heeft u dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder vertrekt of overlijdt moet u een verzoek tot naamswijziging van de huurovereenkomst bij ons aanvragen. U hoeft de woning dan niet te verlaten.

Let op: Als u minimaal twee jaar bij de gemeente ingeschreven staat op uw huidige adres, dan kunt u medehuurschap aanvragen.

Veel gevraagd over Medehuurder

Toetsen jullie ons inkomen opnieuw bij een aanvraag voor medehuurderschap?

Nee.

Kan ik als mantelzorger aanspraak maken op de huurovereenkomst?

Dat kan als u voldoet aan de voorwaarden voor medehuurderschap. U moet dan minimaal 2 jaar samenwonen, bij de gemeente ingeschreven staan op het adres en een gezamenlijke rekeningen of verzekeringen hebben. Via het formulier 'aanvraag medehuurderschap' kan de hoofdhuurder medehuurderschap voor u aanvragen.

Kan mijn kind medehuurder worden?

Nee. Kinderen gaan op een bepaald moment uit huis, waardoor de gezinssituatie niet duurzaam is. Er is een uitzondering: als het kind 35 jaar of ouder is en altijd bij zijn/haar ouders heeft gewoond. Dit moet u aantonen met een uittreksel van inschrijving bij de gemeente. Deze kunt u aanvragen via www.mijn.overheid.nl.

Mijn partner en ik staan samen op de huurovereenkomst. Mijn partner vertrekt en ik wil hoofdhuurder worden, maar we hebben een huurachterstand. Wat nu?

Er moet eerst iets afgesproken worden over de huurachterstand, voordat de overeenkomst op uw naam gezet kan worden. Neemt u hiervoor contact met ons op. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

 

Mijn partner en ik zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Kan ik medehuurder worden?

Dat kan als u voldoet aan de voorwaarden voor medehuurderschap. Dan moet u minimaal 2 jaar een duurzame huishouding gevoerd hebben. Dit kunt u aantonen door uw inschrijving op het adres bij de gemeente, gezamenlijke rekeningen of verzekeringen.

Mijn partner en ik gaan uit elkaar. De huurovereenkomst staat op naam van mijn ex en ik wil in de woning blijven. Wat kan ik doen?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan kunnen wij de huurovereenkomst op uw naam zetten. Is dat niet zo? Dan moet u minimaal 2 jaar een duurzame huishouding gevoerd hebben. Dit kunt u aantonen door uw inschrijving op het adres bij de gemeente, gezamenlijke rekeningen of verzekeringen. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan moet uw ex-partner de huur opzeggen en kunt u niet in de woning blijven wonen.

Mijn partner en ik zijn getrouwd of hebben een geregistreerd partnerschap. Ben ik dan automatisch medehuurder?

Ja. Als uw partner bij u intrekt, ontvangen wij graag bericht van u, zodat wij de gegevens van uw partner kunnen opnemen in onze administratie. Er wordt geen nieuw huurcontract opgemaakt. Wij ontvangen graag de volgende gegevens van u:

  • Kopie van akte van geregistreerd partnerschap of trouwboekje
  • Kopie van beide legitimatiebewijzen

Dit kunt u bij ons aanleveren door het contactformulier in te vullen en te versturen.

Waar lever ik het aanvraagformulier medehuurder in?

Voor het aanvragen van medehuurderschap moet u het aanvraagformulier medehuurderschap invullen. Wij nemen uw verzoek in behandeling en informeren u binnen twee weken of u medehuurder kunt worden.

Welke documenten moet ik aanleveren bij het aanvraagformulier medehuurder?

Om uw aanvraagformulier medehuurder in behandeling te kunnen nemen, is het belangrijk dat u alle gegevens invult. En u moet het formulier samen met de hoofdhuurder ondertekenen. Stuur het ons met de volgende documenten retour:

  • Een kopie van de samenlevingsovereenkomst
  • Een uittreksel van het bevolkingsregister
  • Een laatste loonstrook/uitkeringsspecificatie

Hoe vraag ik medehuurderschap aan?

Voor het aanvragen van medehuurderschap moet u het aanvraagformulier medehuurderschap invullen. Wij nemen uw verzoek in behandeling en informeren u binnen twee weken of u medehuurder kunt worden.

Heeft u verder nog vragen?

038-468 0123

Antwoord binnenĀ 5 werkdagen