Vertaal deze pagina

Starten met huren

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe woning! We willen graag een afspraak met u inplannen voor het ondertekenen van uw huurovereenkomst en het opleveren van uw nieuwe woning.

Veel gevraagd over Starten met huren

Ben ik vrij om zelf een energieleverancier te kiezen?

Voor de meeste woningen wel. Er zijn woningen die voor verwarming en warm tapwater verplicht aangemeld moeten worden bij bijvoorbeeld Co-gas. In de advertentie van De Woningzoeker staat dit vermeld.

Wat doe ik met de post van de vorige bewoner?

Stuur de post terug naar de afzender. Hiervoor streept u het adres op de enveloppe door en zet er 'retour afzender' bij. Hierna kunt u de brief op de post doen. Een postzegel is niet nodig. In verband met de privacy geven wij het nieuwe adres van de vertrokken huurder niet aan u door.

Wat gebeurt er tijdens de oplevering van mijn nieuwe woning?

Tijdens de oplevering loopt onze technische beheerder samen met u door de woning. Hij noteert bijzonderheden. Ook maakt hij afspraken met u over eventuele werkzaamheden die nog gedaan moeten worden. Daarna tekent u de huurovereenkomst en krijgt u de sleutels van de woning. Vergeet niet dat de eerste huur op onze rekening moet staan voor de oplevering van uw woning. Het precieze bedrag vindt u in de uitnodigingsbrief.

Ik heb een spoedwoning toegewezen gekregen, maar wil de woning niet. Wat nu?

In de spelregels van De Woningzoeker staat duidelijk dat u een spoedwoning niet mag weigeren. Doet u dit toch, dan wordt uw inschrijving een jaar geblokkeerd. U kunt dan niet reageren op andere woningen. Wel bouwt u in dat jaar inschrijfduur op. Voor meer informatie kijkt u op www.dewoningzoeker.nl onder ´spelregels´.

Moet het behang door de vorige bewoner verwijderd worden?

Nee. U bent zelf verantwoordelijk voor het behang- en schilderwerk.

Wanneer teken ik de huurovereenkomst voor mijn nieuwe woning?

Tijdens de oplevering tekent u met de technisch beheerder de huurovereenkomst digitaal (via een ipad) in de woning.

Wanneer betaal ik mijn eerste huur?

Nadat u de eerste verhuurnota van ons ontvangen heeft. Het bedrag moet op onze rekening staan voor u de huurovereenkomst kunt ondertekenen en de sleutels krijgt.

Moet ik mij inschrijven bij de gemeente?

Ja, binnen 5 dagen na de verhuizing moet u uw nieuwe adres doorgeven aan de gemeente waar u bent gaan wonen. U kunt dit regelen via de website van die gemeente. U wordt dan ingeschreven in de basisadministratie op uw nieuwe adres en uitgeschreven van uw oude adres.

Ik wil graag van woning ruilen met iemand anders. Hoe regelen wij dit?

Wilt u ruilen? Zoek dan zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. Bijvoorbeeld via de app HuisjeHuisje. U en degene met wie u ruilt moeten voldoen aan dezelfde inkomenseis die gesteld worden in de De Woningzoeker. Houd er rekening mee dat verschillende gemeentes en verhuurders verschillende eisen kunnen stellen.

Kan ik een plattegrond van mijn huurwoning krijgen?

Ja. U kunt ons bellen via 038 - 4680123 of mailen via info@swz.nl. De afmetingen op een plattegrond kunnen afwijken van de werkelijke situatie. Meet u zelf de woning na voordat u gordijnen, vloerbedekking en andere zaken bestelt.

Voor hoe lang is een huurovereenkomst voor een huurwoning?

U gaat een huurovereenkomst aan voor onbepaalde tijd. Er is geen einddatum.

Ik kreeg een woning toegewezen. Hoe gaat het nu verder?

Als al u gegevens passend zijn, dan ontvangt u van ons een uitnodigingsbrief met daarin de datum en het tijdstip waarop u bij de woning aanwezig moet zijn. Ook staat in de brief het bedrag dat u, voordat u de sleutels krijgt, aan ons moet overmaken. Zorgt u ervoor dat het bedrag op onze rekening staat, anders mogen wij de sleutels niet afgeven.

Ik kan niet aanwezig zijn bij de oplevering van mijn woning. Kan de oplevering verzet worden?

Soms kan de oplevering later plaatsvinden. Overlegt u dit met de afdeling Verhuur. De afspraak kan niet naar voren worden geschoven. Wij hebben de sleutels dan nog niet of er wordt nog in de woning gewerkt. U kunt ook een familielid of een kennis machtigen. Die kan dan bij de oplevering zijn en de sleutels in ontvangst nemen. U moet wel zelf de huurovereenkomst tekenen. Bij de uitnodiging voor de oplevering wordt de huurovereenkomst meegestuurd. U kunt deze printen, ondertekenen en meegeven aan de persoon die de sleutels in ontvangst neemt. Deze persoon moet zich wel legitimeren. De ingangsdatum van de huurovereenkomst en de huurbetaling veranderen niet. Wilt u iemand machtigen, doet u dit dan per brief of e-mail.

Heeft u verder nog vragen?

038-468 0123

Antwoord binnen 5 werkdagen