Vertaal deze pagina

Legionella

Legionella is een bacterie in het (leiding)water. De bacterie ontwikkelt zich in stilstaand water. Als het water weer gaat stromen, komen er kleine druppeltjes in de lucht die schadelijk kunnen zijn als u ze inademt. In een enkel geval veroorzaakt de legionella een longontsteking (de Veteranenziekte).

Veel gevraagd over Legionella

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die in leidingwater kan voorkomen. Deze bacterie kan zich snel vermenigvuldigen in stilstaand water van 25 en 45 graden Celsius. Als dit water verneveld wordt (bijv. douchen), kan de bacterie ingeademd worden. Dit geeft een risico op een infectie van de luchtwegen. U wordt niet ziek van het drinken van water met legionella. Zie ook www.rivm.nl.

Hoe voorkom ik besmetting met Legionella?

Bent u meer dan een week niet thuis geweest? Zet dan de kranen op de warmste stand minimaal 6 minuten open. Zo spoelt u de leidingen goed door en voorkomt u problemen met Legionella.

Wat kan ik doen om legionella te voorkomen?

De temperatuur van het warmwaterapparaat moet zijn afgesteld op minimaal 60 graden Celsius. Koud water moet onder de 25 graden Celsius zijn. Sterke doorstroming van water kan aangroei van de bacterie voorkomen.

Heeft u verder nog vragen?

038-468 0123

Antwoord binnenĀ 5 werkdagen