Vertaal deze pagina

Zelf klussen

SWZ geeft u graag de ruimte om uw huis aan te passen naar uw wensen. Wilt u zelf gaan klussen? Lees dan eerst de regels die hieraan verbonden zijn in de informatiefolder Zelf klussen. In de checklist Zelf klussen ziet u welke klus u wel of niet zelf mag doen.

Veel gevraagd over Zelf klussen

Waar kan ik de kluswijzers en klusfilmpjes vinden?

Hieronder staan de verschillende kluswijzers:

Bekijk ook onze klusfilmpjes voor handige tips

 • Klik hier om het klusfilmpje 'Cv-ketel bijvullen' te bekijken.
 • Klik hier om het klusfilmpje 'Radiator ontluchten' te bekijken.
 • Klik hier om het klusfilmpje 'Stekkerproef' te bekijken.
 • Klik hier om het klusfilmpje 'Verstopping voorkomen' te bekijken.
 • Klik hier om het klusfilmpje 'Ventileren, voorkom vocht' te bekijken.
 • Klik hier om het klusfilmpje 'Keukenkastdeurtje rechthangen' te bekijken.

Kan mijn keuken, badkamer of toilet worden vervangen?

SWZ vervangt keukens, badkamers en toiletten niet meer planmatig, maar op verzoek van huurders. U kunt dus zelf kiezen wanneer u dit wilt laten doen.

Er zijn wel spelregels. Deze vindt u hier: spelregels onderhoud op verzoek.

Als u na het lezen van de spelregels uw keuken, badkamer en/of toilet wilt laten vervangen, dan kunt u dat hier aanvragen: onderhoud op verzoek.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Nee, dat moet u zelf doen.

Mag ik zelf mijn woning aanpassen?

Ja dat mag, maar kijk altijd even of u eerst toestemming moet vragen. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties. Ook als u een servicecontract heeft, blijft u hier zelf verantwoordelijk voor. Bekijk hier de checklist zelf klussen.

Ik wil klussen in mijn woning. Hoe doe ik een ZAV-aanvraag (Zelf Aangebrachte Verandering)?

SWZ geeft u de ruimte om uw woning in te richten naar eigen smaak en voorkeur. In de informatiefolder Zelf klussen en in de checklist Zelf klussen vindt u meer informatie. Neem voor een eventuele aanvraag contact met ons op. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

U kunt alsnog een aanvraag bij ons indienen. Als u geen toestemming voor de aanpassingen heeft, dan moet u de aanpassingen verwijderen als u de woning verlaat.

Ik heb zelf geklust in mijn woning. Nu ga ik verhuizen. Krijg ik een vergoeding voor de aanpassing?

Niet als er geen vergoeding is afgesproken in de goedkeuring van uw ZAV-aanvraag (zelf klussen).

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

U kunt alsnog een aanvraag bij ons doen. Krijgt u geen toestemming voor de aanpassingen? Dan moet u de aanpassingen misschien verwijderen als u verhuist. De door u gemaakte kosten zijn voor uw rekening.

Voor welke bouwwerken heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Voor (ingewikkelde) bouwkundige klussen heeft u vooraf toestemming van SWZ nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. U kunt hiervoor een ZAV-aanvraag (Zelf Aangebrachte Verandering) bij ons indienen. De gemeente kan u vertellen of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Kijk voor deze informatie op . Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van de vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u toestemming heeft van SWZ en u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Wat gebeurt er met mijn zelf aangebrachte veranderingen als ik ga verhuizen?

Als u de huur heeft opgezegd, maken wij een afspraak met u voor een voorinspectie. Dan vertellen wij of u de veranderingen mag laten zitten, moet weghalen of mag overdragen aan de nieuwe huurder. Soms komt u in aanmerking voor een vergoeding. Dit kunt u vinden in de checklist Zelf klussen.

Hoe vraag ik toestemming om zelf te klussen?

Wilt u veranderingen aanbrengen in huis, zoals een nieuwe keuken of een ligbad plaatsen of een tussenwand verwijderen? SWZ geeft u de ruimte om uw woning in te richten naar eigen smaak en voorkeur. In de informatiefolder Zelf klussen en in de checklist Zelf klussen vindt u meer informatie. Neem voor een eventuele aanvraag contact met ons op. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

SWZ plaatst zonnepanelen op daken die geschikt zijn. Als uw woning aan de beurt is, wordt u geïnformeerd. Wilt u toch zelf zonnepanelen plaatsen, doet u dan een aanvraag via technischbeheer@swz.nl.

Als u in een appartement woont, kunt geen zonnepanelen plaatsen.

Wat is een ZAV-aanvraag?

Met een ZAV-aanvraag (Zelf Aangebrachte Verandering) vraagt u SWZ om toestemming voor een verandering die u zelf regelt. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken, een ligbad plaatsen of een tussenwand verwijderen. In de informatiefolder Zelf klussen en in de checklist Zelf klussen vindt u meer informatie. Neem voor een eventuele aanvraag contact met ons op. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

Mag ik een AED aan de buitenmuur van mijn woning plaatsen?

U kunt hiervoor een verzoek indienen. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden om uw vraag te stellen aan de Technisch beheerder.

Wie doet het onderhoud aan de buitenkraan?

Dit is voor uzelf. De buitenkraan neemt u over van de vorige bewoner en valt daarom niet onder onze service.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag zelf klussen?

U krijgt, normaal gesproken, binnen 5 werkdagen een reactie.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag om mijn woning aan te passen?

Wij reageren binnen 10 werkdagen op uw aanvraag. Mogelijk nemen we contact met u op voor meer informatie.

Ik wil een extra keukenkastje en/of het aanrechtblad verlengen. Hoe regel ik dat?

U kunt dit zelf regelen door een ZAV-aanvraag (zelf klussen) te doen. In de informatiefolder Zelf klussen en in de checklist Zelf klussen vindt u meer informatie. Neem contact met ons op om uw aanvraag te doen. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

Hoe laat ik jullie weten dat mijn klus klaar is?

Neemt u hiervoor contact op met de Technisch beheerder van uw woning. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

Gaat het om bouwkundige verandering in of aan uw woning? U vraagt hiervoor altijd eerst toestemming van SWZ. In de informatiefolder Zelf klussen en in de checklist Zelf klussen vindt u meer informatie. Na toestemming van SWZ laat u de bouwkundige verandering uitvoeren door een gediplomeerd vakman. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. Stuurt u dat aan ons op?

Wie bel ik als mijn CV lekt?

Er zijn verschillende bedrijven die het onderhoud aan radiatoren/verwarmingen voor ons uitvoeren. Neemt u contact met ons op om te kijken welk bedrijf hiervoor gebeld moet worden. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

 

Welke klussen mag ik niet zelf doen?

U mag geen klussen doen:

 • Waardoor wij de woning niet meer opnieuw kunnen verhuren in de toekomst.
 • Die tot een waardedaling van de woning leiden. -Die tot gevaarlijke situaties leiden.
 • Die in strijd zijn met onze beleidsregels.
 • Die teveel afwijken van de smaak en norm -Die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd.
 • Waarbij het normale onderhoud door ons niet meer of niet goed kan worden uitgevoerd. In de informatiefolder Zelf klussen en in de checklist Zelf klussen vindt u meer informatie.

Mag ik mijn keuken verven?

Als uw keuken 15 jaar of ouder is, dan mag dit. U kunt dit navragen bij de Technisch Beheerder van SWZ. Deze kunt u bereiken via 038 - 4680123.

Ik wil graag reclame aanbrengen aan mijn woning, mag dat?

Zonder toestemming van SWZ mag u geen reclame op of aan de woning aanbrengen. U kunt uw verzoek mailen aan info@swz.nl.

Ik ga een nieuwbouwwoning huren. Ik wil graag zelf een nieuwe keuken plaatsen. Mag dat?

Onze nieuwbouwwoningen leveren wij altijd op met een standaardkeuken. Wilt u een andere keuken plaatsen? Dan heeft u toestemming van ons nodig. In de informatiefolder Zelf klussen en in de checklist Zelf klussen vindt u meer informatie. Neemt u hiervoor contact met ons op. Kijk op de contactpagina voor de contactmogelijkheden.

Heeft u verder nog vragen?

038-468 0123

Antwoord binnenĀ 5 werkdagen