ico

Wijk Zwolle-Zuid

Zwolle-Zuid is de grootste stadswijk van Zwolle met ca. 32.000 inwoners en is in fasen gebouwd tussen 1979 en 2000. Deze wijk is gebouwd rondom twee buurtschappen. Dit is zien aan oude tot woonhuis verbouwde boerderijen die verscholen liggen tussen de nieuwbouwwoningen. Door deze buurtschappen en spoorlijnen is Zwolle-Zuid vooral een samenstelling van verschillende buurten: Geren, Gerenlanden, Gerenbroek, Ittersum, Ittersumerlanden, Ittersumerbroek, Oldenelerlanden, Oldenelerbroek, Oldeneel, Schelle, Schellerhoek, Schellerbroek en Schellerlanden. SWZ heeft huurwoningen in veel verschillende delen van Zwolle-Zuid.

Het schuurtje van Zuid
Een mooi initiatief in Zwolle-Zuid is het schuurtje van Zuid. Deze wijkwerkplaats is een plek in wijkcentrum de Pol voor alle bewoners uiit Zwolle-Zuid die daar met ondersteuning van vrijwilligers kleine klussen kunnen doen. Te denken valt aan herstel- en reparatiewerkzaamheden, zoals een band plakken, timmerwerk en een kastje renoveren. Klik hier om de flyer met praktische info te bekijken.

Wijkvernieuwing Ittersumerlanden is afgerond

Het verschil in Ittersumerlanden met zo'n 10 jaar geleden is enorm. Woningen zijn gerenoveerd, gesloopt en vernieuwd. Ook straten en het openbaar gebied is aangepakt. 

SWZ heeft samen met de gemeente Zwolle Ittersumerlanden grondig aangepakt. Daarbij werd  zo'n 8 jaar geleden ook de hulp van de bewoners ingeroepen. Met alle partijen werd destijds de opvallende zaken in de wijk benoemd: wat is goed en wat moet verbeterd worden.

De wijkvernieuwing is opgedeeld in drie fasen. Fase één en twee bestond uit de renovatie door Salverda van de bestaande 161 eengezinswoningen wat een grote metamorfose opleverde. Zowel in de woning als aan de buitenzijde hebben verschillende werkzaamheden plaatsgevonden (nieuwe keuken, badkamer, buitengevel).

De bewoners van Ittersumerlanden hebben vervolgens zelf de aannemer geselecteerd die de nieuwbouw zou gaan realiseren, Ufkes Bouwbedrijf. In de derde fase zijn door in totaal 144 onzelfstandige eenheden gesloopt, de seniorenwoningen zijn opgefrist en heeft Ufkes 27 nieuwe eengezinswoningen, 7 nieuwe appartementen en 29 appartementen voor Frion gebouwd. Op vier plaatsen in de wijk zijn woningen toegevoegd aan het bestaande bezit.

Ook het openbaar gebied is aangepakt. De speeltuin aan de Keucheniusware heeft een nieuw jasje, het stratenpatroon is aangepast en de Staatsmanlaan is een stukje verlegd. Maatregelen om de nadelen van de oude 'bloemkoolwijk' om te zetten naar voordelen.

Praktische info:
Klik hier om de verschillende bouwlocaties te bekijken waar in de 3e fase van de buurtaanpak Ittersumerlanden gebouwd is.
In 2013 zijn 20 eengezinswoningen en 7 appartementen opgeleverd.
In 2014 zijn nog 7 eengezinswoningen en 29 wooneenheden voor Frion aan de Staatsmanlaan opgeleverd.

Nieuwsbrieven
Hieronder kunt u de laatst verschenen nieuwsbrieven downloaden.

Nieuwsbrief maart 2014
Nieuwsbrief december 2013
Nieuwsbrief oktober 2013
Nieuwsbrief juli 2013
Nieuwsbrief april 2013
Nieuwsbrief februari 2013
Nieuwsbrief januari 2013
Nieuwsbrief november 2012
Nieuwbrief september 2012

ico

Gepland onderhoud:

Er staan 7 onderhouds taken gepland voor Zwolle-Zuid.

Sociaal Beheerder

Dineke van Dalen Wanneer en waar het spreekuur is, verschilt per complex. U kunt bellen voor meer informatie.
Telefoonnummer: 468 01 23 keuze 9

Je kunt de sociaal beheerder ook op de kaart vinden

Gerelateerde informatie