Vertaal deze pagina

Begin september is de renovatie aan de Gombertflats in Holtenbroek feestelijk afgerond. In dit interview vertellen twee huurders wat ze dachten toen ze hoorden dat er gerenoveerd werd en hoe ze deze hele periode hebben ervaren. Bijzonder zijn de verschillen tussen beide huurders.

In het voorjaar van 2017 werd er bekend dat er gerenoveerd zou worden. Wat dachten jullie toen jullie dit hoorden?
A: “Ik woon hier nu al zo’n 37 jaar en ik vind het een hele mooie flat, op een prachtige locatie. Toen ik hoorde dat hier gerenoveerd zou worden zag ik wel allemaal beren en tijgers op de weg. Ik vond het verschrikkelijk. Ik heb ook geprobeerd om een andere flat te zoeken in deze omgeving, maar er was niets zo betaalbaar, zo mooi als deze flat en toen dacht ik: ‘Nou dan moet het maar’. Het hoefde van mij ook allemaal niet maar het moest om aan de huidige energie-dingen te voldoen. Dus dat is dan een goede reden, maar van mij hoefde het helemaal niet. Wel heb ik gelijk de douche en het toilet laten veranderen en de keuken ook, want nu kon ik mooi alles in één keer laten doen.”

B: “Ik woon hier nu 5,5 jaar en ik was vooral heel erg blij toen ik hoorde dat er gerenoveerd werd! Er was al heel snel duidelijk dat de isolatie veel beter werd, en een nieuwe badkamer en keuken zag ik ook wel zitten. Best wat medebewoners van de flat zagen er enorm tegenop, maar ik keek er eigenlijk vooral naar uit. Ik had vooral last van tocht en kou. Er waren geen roosters, dus om te ventileren moest er een raam open. Het tochtte echter aardig door, waardoor het soms dan toch fris was, al was de temperatuur in huis op zich goed. Daarnaast waren de muren erg dun, waardoor je in de winter de kou dwars door de muur heen binnen voelde komen. Ik wilde de verwarming in de slaapkamer niet de hele dag aan laten, maar als ik hem ’s avonds vergat even aan te zetten, was het eigenlijk te koud om naar bed te gaan. Daarnaast had ik nog een behoorlijk oude badkamer.”

Hoe hebben jullie de renovatieperiode ervaren?
A: “Nou ik keek er dus vreselijk tegenop, maar uiteindelijk bleek het een hele interessante, gezellige tijd. Ik heb hier op de vierde verdieping een uitstekend uitzicht op alles wat zich beneden afspeelt, dus ik heb me kostelijk vermaakt, tussen de ergernissen door. Al waren die er eigenlijk niet echt (lacht). Ik heb het voordeel dat ik alleen ben. Ik kan gewoon mijn eigen planning aanhouden en als er niet gekookt kan worden dan pak ik een boterham. Dus dat gaat heel soepel.”

B: “Van de renovatie zelf heb ik weinig meegekregen. Ik ben zoveel mogelijk weggeweest om er niet te veel last van te hebben. Waar ik wel echt het meest last van heb gehad is het lawaai. Iedere ochtend uiterlijk om half 8 wakker, als de bouwvakkers aan de slag gingen. Op dagen dat er bij de onder- of bovenburen werd geboord (met name bij verwijdering van sanitair), was er in mijn huis zo veel herrie, dat ik niet thuis kon blijven. Daarnaast waren ze op school ook nog aan het verbouwen, dus die herrie had ik er ook nog bij. Dus dat maakte het wel dat ik ‘nergens’ kon wezen, zonder dat er geen lawaai om mij heen was. Zo’n renovatie is dan toch intensiever dan je denkt.”

Wat vinden jullie van het eindresultaat? Waar ben je blij mee en waar ben je niet blij mee?
A: “De ramen zijn wel heel veel kleiner geworden, waardoor er minder licht binnenkomt. Maar ik moet er ook eerlijk bij zeggen dat ik blij ben dat ik die grote ramen allemaal niet meer hoef te lappen. Want dat was echt veel werk. En op deze manier komt er ook nog wel voldoende licht binnen hoor, zo erg is het allemaal niet. Ik heb wel heel veel strijd geleverd om de kleur te doen veranderen. Dat is helaas niet gelukt. Het is niet mijn kleurcombinatie, maar ik neem er genoegen mee. Ik heb verschillende keren voorstellen gedaan voor andere kleuren. Zo heb ik foto’s van mooie kleurcombinaties in de natuur en in de wijk laten zien. Maar ze hebben nu eenmaal voor dit bruin/geel/rood gekozen.”

B: “Ja, de kleuren zijn inderdaad ook niet helemaal mijn ding, maar goed dat is gewoon zo. Na oplevering waren er nog bepaalde punten die gedaan moesten worden. Hierbij was het wel echt zaak om daar zelf achteraan te gaan, anders kon dat nog weleens lang duren. Wat ik wel echt fijn vond (en wat ik dus ook mooi vind) is dat we keuzeopties hadden voor de tegels/kranen/keukenkastjes, etc. Op deze manier was er de mogelijkheid om het in te richten naar je eigen smaak.”

Al met al is het dus een geslaagde renovatie?
A: “Ik ben heel blij met het resultaat. Vooral nu alles weer op z’n plek staat. En als de woning daardoor aan kwaliteit beter is geworden en dus langer mag blijven staan ben ik er helemaal blij mee.”

B: “Ja, ik ben ook zeker blij met het resultaat. Prachtige nieuwe keuken, badkamer, toilet, veel betere muren en ramen. De flats zijn er ook mooier door geworden.”

   

Overzicht

Heeft u verder nog vragen?

038-468 0123

Antwoord binnen 5 werkdagen