Annemieke over duurzaam leven: ‘Ik heb overal wekkertjes voor’

Duurzaam leven in huis. Annemieke de Boer (46), huurder bij SWZ, is er dagelijks mee bezig. “Het zit hem in de kleine dingen”, vertelt zij. “Mijn energierekening is de afgelopen jaren van 70 euro per maand naar 15 euro per maand gegaan. Van het geld dat ik bespaar, kan ik weer andere leuke dingen doen.”

Annemieke woont sinds drie jaar met veel plezier in een van de Geert Grooteflats in Dieze. Sinds acht jaar houdt zij zich veel bezig met duurzaamheid. De aanleiding was een documentaire op televisie. “Er werden veel tips gegeven in de documentaire. Ik dacht altijd dat je zelf niet zoveel kon doen aan duurzaamheid, maar door de documentaire werd ik aan het denken gezet.”

Besparen
Ze begon klein, maar toen ze merkte dat haar energierekening daadwerkelijk naar beneden ging, werd ze écht enthousiast. “Ik ben steeds meer dingen gaan doen om mijn energierekening omlaag te krijgen”, vertelt Annemieke. “Zo heb ik bijvoorbeeld overal in huis ledlampen en douche ik 5 minuten per dag. Op zondag mag ik 2 minuten langer douchen”, lacht ze.

“Ik heb overal wekkers voor”, zegt Annemieke. “In de douche hangt er een, maar tijdens het koken staat ook altijd een wekker aan zodat het gas niet onnodige lang aan staat. Daarnaast gaat er ’s avonds 2 uur voordat ik naar bed ga een wekker af, die mij eraan herinnert de verwarming uit te doen.”

Tips
Voor huurders die ook duurzaam willen gaan leven heeft Annemieke een aantal tips: “Ik gebruik mijn waterkoker om water te koken, zodat het gas minder lang aan hoeft te staan. Daarnaast doe ik de koelkast alleen open als het nodig is. Bij het opruimen van de boodschappen leg ik alle koelkastproducten eerst op het aanrecht. Vervolgens zet ik ze in een keer in de koelkast.” Tot slot adviseert Annemieke om zuinig om te gaan met apparatuur, zodat ze lang meegaan. Ook de radiatoren maakt ze af en toe schoon. “Door alle stof te verwijderen, doen de radiatoren beter hun werk. Het is een kleine moeite, maar toch scheelt het een beetje.”

Investeren
Ook bij het aanschaffen van nieuwe apparaten kun je rekening houden met het energieverbruik. “Vaak zijn apparaten die energiezuiniger zijn wat duurder. Ik spaar daarom wat langer door voordat ik iets koop. Dat geld verdien je uiteindelijk weer terug in je energiekosten.”

Annemieke: “Je hoeft niet meteen zo fanatiek te zijn als ik, maar je kan beginnen met de kleine dingen. Zo bespaar je een hoop geld op je energierekening en draag je een steentje bij aan een beter milieu. Hoe mooi is dat!”