Blog: Samen verder


Bertus van den Belt - Senior wijkconsulent

Retteketet! Retteketetje! Mijn vrouw en ik zijn al jaren een setje. Sinds een paar weken horen we nu definitief bij elkaar. Al twee weken geen ander mens aangeraakt. Al twee weken geen ander mens persoonlijk gesproken! We zitten in een kloosterleven zonder gelofte, we kiezen voor iets voordat we het hebben gewild. We zitten opgesloten en zijn net niet alleen.

Nog nooit hebben we sinds weken een zó saai leven gehad. Het lijkt een eeuwigheid geleden: de stand van de voetbalcompetitie. Nu wordt niemand kampioen. Sport is iets uit een andere tijd. Leuke dingen om te doen zijn nu ook vaak iets van een andere tijd.

Het is of we nooit eerder zijn gedwongen om zoveel na te denken. In ons leven gebeurt bijna niets en tegelijk kantelt de wereld op zijn kop.

Mijn vrouw en ik hebben nu al wel een paar conflictjes gehad. Ik kan daar niet te veel over zeggen. Mijn vrouw is per-fec-ti-o-nis-tisch. Dat heeft mij slechts zelden gestoord. Maar opeens moet ik wel erg sterk voldoen aan haar normen. Er is geen ontsnappen meer aan…

Bij SWZ zijn we een beetje een grote familie. Men zegt: “bij ons heerst een familiecultuur.” Als je lang bij SWZ werkt en je hebt contact met de huurders, dan zijn zij ook een beetje een deel van die cultuur. We kennen elkaar. We kennen ons verleden en we kennen kwetsbaarheden. Soms is dat eenzaamheid. Of is er psychisch een problematiek.

60 tot 70 % van onze huurders woont alleen. Dat is in normale tijden soms lastig. Nu is het dat vaak. Intensieve begeleiding komt nu niet meer langs. Structuren vallen zo weg. Onze sociaal beheerders ervaren, hoe de spanning soms toeneemt. Ook SWZ komt even niet op bezoek.

Men zegt, dat tijdens een crisis ook mooie dingen ontstaan. Wanneer we nu huurders bellen, blijkt dat velen zich redden. Mensen lossen iets op. Senioren kunnen bellen met de SamenOuderen Kletslijn.

SWZ stuurt nu minder als het om overlast gaat. Misschien ervaart u dat ook. Merkt u dit bij uw buren. Of voelt u zichzelf minder goed. Bel dan gerust SWZ. Misschien is er daar iemand, die u best wel goed kent!

We zijn uiteindelijk allemaal mensen. Veel mensen vinden steun door contact. Juist nu in deze ingewikkelde tijd.

Het ga u goed!

Contactgegevens SWZ
(038) 468 01 23
contactformulier