“Buren hebben door de moestuin meer contact met elkaar”

Sinds een aantal weken heeft het grasveld achter een van de complexen aan de Mimosastraat in Assendorp plaatsgemaakt voor een stuk moestuin. Evelien Dorenveld, huurder bij SWZ, nam het initiatief om de moestuin aan te leggen. “Ik woon hier nu vijf jaar. In mijn vorige woning heb ik altijd een moestuin gehad en nu dacht ik: Hoe fantastisch zou het zijn als we hier een gezamenlijke moestuin hebben met alle buren! Toen bleek dat het grasveld achter ons complex eigendom is van SWZ en een vergunning aanvragen daarom niet nodig was, werd de schop erin gezet.

Yvonne van Langen, sociaal beheerder bij SWZ, is positief over het initiatief van Evelien. “Eigen initiatief vanuit bewoners dat betrekking heeft op de leefbaarheid in de buurt, is iets wat we stimuleren. Als het mogelijk is, werken we dan ook graag mee.”

Ontmoeting
De moestuin bestaat nu een aantal weken en Evelien ziet de buurt gelijk veranderen. “Mensen komen meer naar buiten. Ik heb buren ontmoet die ik in de vijf jaar dat ik hier woon nog nooit gezien heb. Dat vind ik hartstikke mooi.” Evelien hoopte dat de sociale cohesie in de wijk zou verbeteren door een gezamenlijke moestuin. Dat dat nu zichtbaar gebeurt, maakt haar extra blij. “Ik vertel mensen regelmatig dat je echt geen groene vingers hoeft te hebben om in de moestuin te werken. Via Google kun je zoveel tips vinden over tuinieren. Iedereen kan het! Het gaat er uiteindelijk om dat je samen gezellig bezig bent.”

Juist nu tijdens de coronacrisis vindt Evelien dit sociale contact extra belangrijk. “Je ziet mensen vaker binnenblijven. Eenzaamheid die er misschien eerder ook al was, wordt alleen maar versterkt door alle maatregelen die we nu moeten nemen. Door de moestuin krijgen mensen de mogelijkheid om elkaar weer even te zien en te spreken. En dat ook nog eens in de buitenlucht. Er is genoeg ruimte om voldoende afstand van elkaar te houden.”

Moestuin-app
Met een aantal buren is er inmiddels zelfs een moestuin-app opgezet. “Via de app geven we elkaar tips en houden we elkaar op de hoogte van waar we mee bezig zijn. Een aantal buren kweekt zelf in huis groenten en in de app wordt advies gevraagd over wanneer de groenten verplaatst kunnen worden naar de moestuin.”

In korte tijd is er al veel succes geboekt met het kweken van groenten vindt Evelien. “De aardappelen komen al boven, maar ook radijsjes en uien schieten de lucht in. De munt gaat ook erg goed. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat we ons eigen eten uit de moestuin kunnen halen.” Volgens Evelien is er voor een goede moestuin ook geduld nodig. “Er gaat veel tijd overheen voordat alles goed groeit. Voor nu is het vooral heel leuk om samen met de buren bezig te zijn en elkaar beter te leren kennen.”

Heeft u leuke ideeën/initiatieven voor uw buurt? Dan helpt de sociaal beheerder in uw wijk graag. De sociaal beheerder is geregeld in de buurt aanwezig. U kunt contact opnemen via (038) 468 01 23 of via de website.