Deze huurders halen de gezelligheid in huis met kerst

De kerstboom in de Zwolse binnenstad is weer opgetuigd en veel Zwolse huizen lichten op wanneer het donker wordt. Het is bijna kerst! Ook onze huurders halen de gezelligheid in huis. Wij namen bij een aantal van hen een kijkje.

Jaap en Jetta Hartenhof
Van een kerstdorp tot een lantaarn en een balkon vol lampjes. Bij Jaap en Jetta Hartenhof is het al een aantal weken kerst in huis. “We versieren ons huis elk jaar met kerst”, vertelt Jetta. “Dit jaar zijn we eerder begonnen dan anders. Nu we door corona veel thuiszitten, is de versiering extra gezellig.”

Andere jaren vierde het echtpaar kerst met de hele familie. “Dat zit er dit jaar helaas niet in. Nu vieren we het gewoon thuis. Met z’n tweeën en onze jongste zoon. Het is jammer dat het grote feest niet doorgaat, maar het is niet anders.” De kerstsfeer in huize Hartenhof zorgt in ieder geval voor een hoop gezelligheid!Dirk en Jos Tavenier
Zowel binnen als buiten ademt het kerst bij Dirk en Jos Tavenier. “Mijn man is de kerstman thuis, hij versiert de hele boel”, lacht Jos. Dirk: “Er staat hier van alles. Een kerstman, herten, klokken, lampjes, een grote krans… De kerstboom is door mijn vrouw versierd!” Het echtpaar woont sinds vorig jaar in Zwolle. “Hiervoor woonden wij in een eengezinswoning in Almere. Toen hadden we nóg meer versiering”, vertelt Jos. “Daar is nu geen plek meer voor. Maar we zijn heel blij met het appartement en het is nog steeds mooi versierd.”

De versiering blijft ook bij de buren niet onopgemerkt. Dirk: “We zien vaak mensen aan de overkant van de straat. Zij blijven dan staan om foto’s of filmpjes te maken. Dat vind ik hartstikke leuk.”

Kerst wordt dit jaar klein gevierd. Toch blijft het een bijzondere tijd voor het echtpaar. Dirk: “Ik ben veel ziek geweest. Dit jaar kan ik kerst thuis vieren. Ik kijk er erg naar uit. Ik word heel gelukkig van kerst.”
Familie Kok
Ook bij familie Kok straalt de gezelligheid ervan af rondom het huis. Meneer Kok vertelt daarover: “De meeste versiering hangt in onze tuin. Een lichtslang, een Kerstman, lampjes in de boompjes en een kerstboom aan de zijkant van ons huis.” Vervolgens lacht hij: “Binnen is het wel wat minder. Wij hebben een kat. De versiering daar is dus niet altijd veilig.”

Het optuigen van de kersverlichting is een jaarlijkse traditie bij familie Kok. “We doen dat samen met ons hele gezin. We zijn met z’n vieren thuis.” Ook familie Kok begon dit jaar eerder met het versieren dan andere jaren. "Het zorgt voor wat extra gezelligheid." Vanuit de buurt en voorbijgangers komen er positieve reacties op de kersttuin. “Er worden hier heel wat foto’s gemaakt door mensen die langslopen!”