Energiecoaches helpen huurders om duurzamer te leven

SWZ is gestart met het opleiden van energiecoaches. Dit zijn huurders die het leuk vinden om bezig te zijn met het thema duurzaamheid en andere huurders daarover vertellen. Yvonne van Langen, sociaal beheerder bij SWZ: “Duurzaamheid is een belangrijk thema. Wij willen de energiecoaches inzetten om andere huurders te vertellen hoe zij duurzamer kunnen leven. Goed voor het milieu en de portemonnee. Dit kan in de vorm van praktische tips, of door hen met voorbeelden bewust te maken van dit thema.”

“Er hebben zich al wat enthousiaste huurders aangemeld”, vertelt Yvonne. "De energiecoaches worden opgeleid met een cursus. 4 huurders hebben de cursus inmiddels afgerond. Hopelijk kunnen zij snel de wijk in om verder aan de slag te gaan en het gesprek aan te gaan met huurders.”

Een van de huurders die zich heeft aangemeld als energiecoach is Sharda Rosan. Huurder van SWZ en een van de bestuursleden van huurdersbelangenvereniging De Woonkoepel. Zij heeft vanuit die rol veel contact met huurders. Sharda: “Ik krijg vaak vragen over duurzaamheid. Mensen willen weten hoe zij kunnen besparen op hun energierekening bijvoorbeeld.” Dit contact met huurders was voor Sharda reden om zich aan te melden. “Omdat ik zoveel vragen kreeg, dacht ik: ‘om mensen goed te informeren moet ik meer over het onderwerp weten.’ Ik heb bij SWZ aan de bel getrokken en toevallig startten zij toen net het traject met de energiecoaches op.”

Cursus
De cursusdagen waren voor Sharda erg nuttig. “Ik dacht dat ik een aantal dingen al goed wist, maar dat was toch niet altijd zo”, lacht Sharda. “Met stukken tekst, vragen en opdrachten werd ons meer geleerd over duurzaamheid.”

Nu de cursus achter de rug is, hoopt Sharda haar kennis snel in praktijk te kunnen brengen. “Ik pas het al toe als ik ergens kom. Dat moet in de toekomst nog meer gebeuren.”

Aan de slag
Om de kennis en tips zelf in praktijk te brengen, krijgt Sharda binnenkort een display waarmee ze haar eigen meterstanden kan opmeten in huis. “Ik ga een maand lang aan de slag met de praktische tips die we gekregen hebben. Met de display kan ik zien wat dit voor mijn meterstanden doet”, vertelt Sharda. “Als ik het zelf goed onder de knie heb, kan ik het doorgeven aan andere huurders. Ik heb de eerste huurder al op het oog: mijn buurman!”

SWZ werkt momenteel de plannen om alle kennis vanuit de energiecoaches in praktijk te brengen verder uit. Wilt u zich ook aanmelden als energiecoach? Mail dan uw gegevens en een korte motivatie naar info@swz.nl. Wij nemen dan contact met u op.