Mevrouw Beekman huurt al 63 jaar bij SWZ: “Ik ben de langstzittende uit de straat”

Aan de Groeneweg in Assendorp staan de eerste woningen van SWZ. Vorig jaar bestonden deze woningen 100 jaar. De langst wonende huurder uit de straat is mevrouw Beekman en voorlopig gaat ze nog niet weg. Zij woont er al bijna 63 jaar.

Herinneringen
“Ik was 22 jaar toen ik hier kwam wonen. Er woonden veel ouderen in de straat. Als mensen aanbelden zeiden ze: ‘is uw moeder thuis?’. Wanneer ik dan vertelde dat ik niet bij mijn moeder woonde, waren ze stomverbaasd”, lacht mevrouw Beekman.

Ze heeft mooie herinneringen aan de buurt. “Iedereen was altijd erg vriendelijk. We hadden leuk contact met de buren. In de winter gingen we bijvoorbeeld naar het Veluwemeer met een aantal van hen. We namen dan wat lekkers te drinken mee en gingen met z’n allen schaatsen. Met oud en nieuw bakten we altijd oliebollen. Die brachten we dan bij iedereen langs.”Inmiddels zijn de meesten uit de buurt vertrokken. “We zijn nu nog met twee buren over. Tegenover ons wonen twee gezinnen waar we ook leuk contact mee hebben. We lopen de deur niet plat, maar zijn er wel voor elkaar. Ze helpen bijvoorbeeld bij de boodschappen.

Renovaties
Doordat mevrouw Beekman al lange tijd aan de Groeneweg woont, heeft ze ook de meeste renovaties meegemaakt. “Ik ken het huis van top tot teen. Soms weet ik nog beter waar de leidingen zitten, dan de mensen die komen renoveren”, lacht ze.

“De eerste grote renovatie was rond 1972. We moesten hiervoor een half jaar in een andere woning wonen. Alles werd aangepakt. Het hele huis was leeg. Er kwamen onder andere doucheruimtes in de woningen. Die zaten er eerder niet.”

De jaren daarna zijn er nog verschillende keren werkzaamheden aan de woning uitgevoerd. De douche werd opnieuw betegeld, de schuur in de tuin werd aangepakt, er werd geschilderd en ook de keuken werd helemaal vernieuwd.

Een paar jaar terug is het huis verduurzaamd. Mevrouw Beekman koos voor zonnepanelen. Of ze er voordeel van heeft? “Nou en of!”, zegt ze. “We hebben echt een lagere rekening. In de huur zijn we wat omhooggegaan door de zonnepanelen, maar dat haal je er na een tijdje dubbel en dwars uit.

Dorpsgevoel
Na al die jaren woont mevrouw Beekman nog steeds met een fijn gevoel in Assendorp. “Iedereen begroet elkaar hier op straat of in de supermarkt. In de supermarkt missen ze mij zelfs als ik er niet ben. Ik ben er vanwege een gebroken heup een tijdje niet geweest. Ze vroegen dan aan mijn man: ‘is uw vrouw er niet bij?’. Dat vind ik wel heel leuk. Voorlopig zitten we hier nog goed!”