Oud wordt weer nieuw

Het hergebruiken van materialen zie je steeds meer in de bouw. Deze zogenaamde circulaire toepassingen worden ook gebruikt bij de nieuwbouw aan de Schubertstraat. Op de plek van de voormalige basisschool bouwt Trebbe in opdracht van SWZ een nieuw appartementencomplex (27 appartementen) met de naam Valerius.

Het is voor het eerst dat SWZ en Trebbe experimenteren met zoveel circulaire toepassingen. Leerzaam en nuttig vindt Tjerk Mulder, uitvoerder bij Trebbe. “Het wordt nog een uitdaging om de stoeptegels van het schoolplein van de voormalige basisschool te verwerken in de gevel van het nieuwe gebouw. Onze ervaringen nemen we mee in toekomstige bouwprojecten.” De tegels zijn niet het enige die hergebruikt worden. “We hergebruiken ook oude houten latten voor de entree en de kozijnen van de bergingen. Zelfs de sloten van de bergingen worden gemaakt van gerecycled materiaal.”

Toiletten en keuken
Ook in de toiletten en keuken wordt hergebruikt materiaal gebruikt. In de badkamer komen Keratop tegels. Mark Meulenkamp, projectmanager bij SWZ weet hier meer over. “Deze tegels zijn makkelijk te verwijderen en her te gebruiken. En niet onbelangrijk het ziet er ook nog eens goed uit.” Bij het kiezen van de aannemer speelde volgens Mark de circulaire toepassingen een grote rol. “Wij zijn steeds meer bezig met duurzame oplossingen bij nieuw – en verbouw. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar het is ook comfortabel wonen voor onze huurders. Tot slot krijgen de mozaïeken die ooit prijkten op de basisschool weer een mooie plek in de gevel van het nieuwe gebouw. Mooi hoe oud weer verenigd wordt met het nieuw.”

De appartementen aan de Schubertstraat zijn inmiddels verhuurd. Dertien van deze appartementen zijn bedoeld om de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. Dit betekent dat huurders van één van de Zwolse woningcorporaties die een eengezinswoning achterlieten voorrang kregen.