Zonnepanelen in de Pierik: dankzij Milena Šuran is de wijk een stukje duurzamer

Dankzij een initiatief van huurder Milena Šuran (35) is de wijk Pierik sinds een aantal jaar een stukje duurzamer. In meerdere straten zijn daar zonnepanelen op woningen gelegd. “Ik zag steeds vaker woningen met zonnepanelen in Zwolle en dacht: dat wil ik ook. Ik trok de stoute schoenen aan, vroeg buurtbewoners mee te doen en nam contact op met SWZ.”

Voordat Milena naar SWZ stapte, ging zij bij de buren langs de deur. “Bij iedereen deed ik een briefje door de brievenbus met daarop de uitleg dat ik graag zonnepanelen wilde en de vraag wie er mee wilde doen.” Vervolgens ging Milena in gesprek met haar buren om de wensen te inventariseren. Zo’n 35 huishoudens deden mee. “Er waren veel positieve reacties. Met die reacties ging ik naar SWZ en kwam ik in contact met Egbert Haas, projectmanager bij SWZ. Hij reageerde net als ik erg enthousiast op het initiatief. Drie maanden later begonnen ze met het plaatsen van de zonnepanelen!”

Bewoners hebben zelf de keuze voor het wel of niet laten plaatsen van Zonnepanelen. De panelen worden gelegd door het bedrijf Zelziuz. “Zelziuz kwam eerst bij iedereen langs voor een inventarisatie”, vertel Milena. “Hoeveel zonnepanelen zijn passend voor elk huis, wat kost het en levert het op? Nadat bewoners dit inzichtelijk hadden, konden zij bepalen of zij mee wilden doen. Het merendeel deed dat.”

Duurzaamheid
Duurzaamheid is voor Milena een belangrijk thema. Haar affiniteit met duurzaamheid is de afgelopen jaren sterk gegroeid. “Ik was aangesloten bij Duurzame Denkers Zwolle. We wilden Zwolle graag duurzamer maken en toen dacht ik: ik kan wel bij mijzelf beginnen. Het aanvragen van zonnepanelen was een van de acties die ik toen deed.” Naast de zonnepanelen is Milena nog meer bezig met duurzaamheid: “Ik let erop bij het kopen van kleding of eten en ook mijn tuin heb ik klimaatneutraal ingericht. 75% bestaat uit planten en 25% uit tegels. Dat ziet er ook nog eens heel mooi uit.”

Voordelen
Het hebben van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee, vindt Milena. Haar zonnepanelen liggen inmiddels drie jaar op het dak. “Als de zon schijnt en ik zet mijn wasmachine aan, dan draait hij op de zonne-energie. Dan wekken ze optimaal energie op. Maar ook op bewolkte dagen wordt er energie opgewekt door de panelen.” Ook financieel levert het haar wat op. “De energierekening is sinds ik zonnepanelen heb omlaaggegaan. Ik bespaar zo’n drie à vier euro in de maand. Het is een klein bedrag, maar bij elkaar opgeteld een mooi voordeel. Bovenal is het natuurlijk goed voor het klimaat!”

Op de vraag of ze het anderen zou aanraden is Milena duidelijk: “Ik zou het zéker aanraden”, lacht ze. “Het is een investering in je toekomst. Als we alle zonnepanelen die in onze buurt zijn gelegd bij elkaar optellen, dan zorgt dat voor een mooie besparing op de energierekening én dragen we een steentje bij aan een beter milieu.”

Wilt u ook zonnepanelen op uw dak? Klik hier om een verzoek in te dienen bij SWZ. Onze technisch beheerder kijkt dan of uw dak geschikt is. U kunt ook bellen met onze klantenservice via (038) 468 01 23.