Algemeen
Nee, dit mag niet. De regels voor brandveiligheid zijn sinds januari 2024 strenger. De vluchtroute moet altijd vrij zijn. Er mogen dus helemaal geen spullen op de galerij staan.
Vanaf 1 januari 2024 zijn er nieuwe regels voor brandveiligheid in appartementengebouwen. Belangrijk is vooral dat vluchtwegen altijd vrij moeten zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen fietsen, scootmobiels, afval, schoenen, decoratiematerialen en kerstbomen in vluchtwegen geplaatst mogen worden. De gang/galerij naar uw woning valt ook onder de vluchtweg. Er mogen geen obstakels in de weg staan. Bewoners en hulpdiensten moeten in geval van nood ongehinderd kunnen vluchten. Iedere seconde telt dan. Zie ook de flyer brandveiligheid.
Weten wat u zelf kan doen aan een brandveilig huis?
Dat staat in de folder 'Brandveilige huurwoning'. De brandweer maakte deze folder samen met Aedes, de vereniging van woningcorporaties. In de folder staat een checklist om te controleren hoe veilig uw huis is. En natuurlijk tips wat u zelf kan doen om uw huis brandveiliger te maken.
Nee, dit mag niet. De regels voor brandveiligheid zijn sinds januari 2024 strenger. De vluchtroute moet altijd vrij zijn. Er mogen dus helemaal geen spullen op de galerij staan.
Dat zijn materialen die makkelijk in brand gaan. Denk aan textiel, hout, kussens, plastic en schoenen.
Een gewone deurmat mag. De deurmat mag niet groter zijn dan 0,5 m2. Dat is ongeveer 80 x 60 centimeter
Nee, dit mag niet. De regels voor brandveiligheid zijn sinds januari 2024 strenger. De vluchtroute moet altijd vrij zijn.
Nee, dat mag niet.
Voor iedereen die woont in een appartementengebouw in Nederland. Woont u in een appartement? Dan gelden de regels dus voor u én al uw buren in hetzelfde complex.
Er moet altijd een vrije doorgang zijn van 85 cm. Als uw galerij/gang breder is mag op deze ruimte alleen iets staat wat van onbrandbaar materiaal is (steen, metaal of glas). Een bloempot van steen mag, maar niet met planten/bloemen.
De belangrijkste reden is uw veiligheid en die van uw buren. Er zijn de afgelopen jaren een aantal branden geweest in appartementencomplexen, soms met dodelijke afloop. Daarom heeft de overheid nieuwe regels bedacht die gevaarlijke situaties in appartementencomplexen moeten voorkomen.
Een vluchtroute is een veilige weg om bij brand het gebouw te verlaten.
Nee. Dit mag alleen in de door SWZ aangewezen ruimtes die daarvoor geschikt zijn. Of in uw eigen woning/berging. Bewoners en hulpdiensten moeten bij brand ongehinderd het pand kunnen binnenkomen en verlaten. Iedere seconde telt dan.
Probeer uw buren eerst zelf aan te spreken. Lukt dit niet? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken uw wijkconsulent.
Dit mag alleen als het van onbrandbare stof is. Het moet voldoen aan brandklasse A1 (NEN-EN 13501-1) of aan de eisen van NEN 6064. Vraag dat bij de koop aan de leverancier en bewaar de productinformatie. Er moet een vrije doorgang blijven van 0,85 meter op de galerij.
U kunt ook kiezen voor een oplossing aan de binnenkant van de ramen. Bijvoorbeeld een rolgordijn met een isolerende laag.
Klik hier voor meer informatie.
Materialen die minder snel in brand gaan. Denk aan metaal, steen of glas.
Nee, er hangen niet altijd brandblussers in algemene ruimtes. We hangen alleen brandblussers op als dat nodig is voor de brandveiligheid. We volgen hierin de regels die de overheid heeft vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Dit mag alleen bij deuren die NIET grenzen aan een galerij of een algemene ruimte zoals een gang. Dit heeft te maken met de regels voor brandveiligheid.
Wilt u toch een hordeur of vliegengordijn plaatsen bij een deur die grenst aan een galerij of algemene ruimte? Dan moet deze voldoen aan de regels voor brandveiligheid. Dit wordt vermeld met de codes NEN 6064 of NEN-EN 13501-1. Vraag hiernaar in de winkel.
Ja, dat mag. Maar dit mag alleen op ramen die NIET grenzen aan een galerij of een algemene ruimte, zoals een gang.
Dat heeft te maken met de brandveiligheid. Door de raamfolie wordt de brandwerende werking van ramen slecht. Ook kan door de folie een breuk in het raam komen, omdat de warmte niet goed weg kan. De glasverzekering betaalt deze ruitschade niet.
Als u gaat verhuizen moet u de raamfolie er afhalen en het raam schoonmaken.