Legionella

Legionella is een bacterie in het (leiding)water. De bacterie ontwikkelt zich in stilstaand water. Als het water weer gaat stromen, komen er kleine druppeltjes in de lucht die schadelijk kunnen zijn als u ze inademt. In een enkel geval veroorzaakt de legionella een longontsteking (de Veteranenziekte).

Veel gevraagd over Legionella

Wat kan ik doen om legionella te voorkomen?

Algemeen

De temperatuur van het warmwaterapparaat moet zijn afgesteld op minimaal 60 graden Celsius. Koud water moet onder de 25 graden Celsius zijn. Stroming van water kan aangroei van de bacterie voorkomen. Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Zet dan de heet water kranen minimaal 6 minuten open. Zo spoelt u de leidingen goed door.

Wat is legionella?

Algemeen

Legionella is een bacterie die in leidingwater kan voorkomen. Deze bacterie kan zich snel vermenigvuldigen in stilstaand water van 25 graden Celsius. Als dit water verneveld wordt doordat u bijvoorbeeld gaat douchen, dan kan de bacterie ingeademd worden. Dit geeft een risico op infectie van de luchtwegen. U wordt niet ziek van het drinken van water met legionella. Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl.