Inkomen

Veel gevraagd over Inkomen

Hoe toetsen jullie mijn inkomen?

Algemeen

Wij kijken naar de meest recente inkomensverklaring van de Belastingdienst of de definitieve aanslag van de Belastingdienst. Is uw huidige inkomen sterk gedaald of gestegen? Dan kijken wij naar uw loonstroken of uitkeringsspecificaties. Wij controleren of het inkomen passend is bij de aangeboden woning.

Met welk inkomen kom ik in aanmerking voor een woning in Zwolle?

Algemeen

Alle woningen worden passend verhuurd. Dit betekent dat uw inkomen en de huishoudgrootte bij de huurprijs moeten passen. Op www.dewoningzoeker.nl staat precies welke woning u met uw inkomen kunt huren.

Wat wordt bedoeld met verzamelinkomen?

Algemeen

Dit is het inkomen waar u inkomstenbelasting over betaalt. Het staat op de inkomensverklaring en op de voorlopige of definitieve aanslag van de Belastingdienst. Ook op de definitieve toekenning zorg- of huurtoeslag staat het verzamelinkomen. Als u gaat reageren op een woning, tellen de verzamelinkomens van iedereen die met u mee verhuist mee, behalve dat van inwonende kinderen.

Welke inkomensverklaring kan ik bij jullie inleveren?

Algemeen

U levert de meest recente inkomensverklaring van de Belastingdienst in. Dit mag ook de definitieve aanslag van de Belastingdienst zijn.

Ik heb geen inkomen. Moet ik wel een inkomensverklaring inleveren?

Algemeen

Ja.

Hoe kom ik aan een inkomensverklaring?

Algemeen

Deze kunt u gratis via www.belastingdienst.nl aanvragen of downloaden. U krijgt hem binnen 5 dagen toegestuurd. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig.

Hoe wordt het huishoudinkomen vastgesteld?

Algemeen

Dat doet de Belastingdienst. Het gaat om de inkomens van 2 jaar geleden van alle bewoners van uw woning, die er wonen op 1 juli van dit jaar.

Alle inkomens tellen mee, dus ook die van inwoners en kamerhuurders.

Het inkomen van inwonende kinderen die op 1 januari 2 jaar geleden nog geen 23 jaar waren, telt alleen mee als deze boven het minimumloon ligt.  Alleen het deel dat boven het minimumloon ligt, wordt meegenomen. Door de Belastingdienst is dit inkomen automatisch gecorrigeerd bij het vaststellen van het huishoudinkomen.

Waar kan ik een inkomensverklaring opvragen?

Algemeen

Dat kan bij de Belastingdienst via www.belastingdienst.nl. Hiervoor moet u een DigiD hebben. U kunt ook bellen met de belastingdienst via 0800 - 0543. Houd uw BSN nummer bij de hand. Dit nummer vindt u op uw rijbewijs en identiteitsbewijs. Het duurt 5 werkdagen voordat u de inkomensverklaring heeft.

Ik kan geen verklaring van de belastingdienst laten zien, omdat ik in het buitenland werkte/woonde. Wat nu?

Algemeen

Ook dan kunt u een inkomensverklaring opvragen via www.belastingdienst.nl Als de belastingdienst geen gegevens heeft, dan komt dit op uw inkomensverklaring te staan.

Ik ben zelfstandig ondernemer. Hoe bereken ik mijn huidige inkomen?

Algemeen

U kunt gebruik maken van dit formulier.