Elektrisch koken: “Goed voor gezondheid en veiligheid”

Over een aantal jaar moeten alle Nederlandse huishoudens gasvrij zijn. Dit betekent onder andere dat er niet meer gekookt wordt op gas. Bij SWZ hebben veel (nieuwe) woningen al een elektrische kookplaat. Het is onderdeel van het duurzaamheidsbeleid. Huurders die nog wel op gas koken, kunnen kosteloos een elektrische kookaansluiting aanvragen. Meneer Van Zwolle is een van de huurders die dit heeft gedaan.

“De keuze was voor mij snel gemaakt", vertelt hij. “In mijn vorige woning heb ik altijd elektrisch gekookt.” Van Zwolle deed de aanvraag voor het aanleggen van een elektrische kookaansluiting naar aanleiding van een oproep in de nieuwsbrief van SWZ. “Het was snel geregeld. Ik heb een mail gestuurd en vervolgens werd er contact met mij opgenomen om alles in gang te zetten.” De aansluiting van een elektrische kookgroep is kosteloos. De huurder moet zelf de kookplaat aanschaffen.

‘Ik zou elektrisch koken aan alle huurders aanraden’

Inmiddels ligt de nieuwe kookplaat van meneer Van Zwolle alweer een aantal dagen in de keuken. “Het bevalt erg goed. In het begin moet je even uitvinden hoe lang het duurt voordat je eten klaar is, maar daar wen je snel aan. De eerste maaltijden zijn al goed gelukt”, lacht hij.


Op de vraag of hij andere huurders zou aanraden om ook de aanvraag voor elektrisch koken te doen, heeft hij een duidelijk antwoord. “Jazeker, het brengt veel voordelen met zich mee. Mensen hebben vaak niet in de gaten hoeveel verbrandingsgassen er vrijkomen bij koken op gas. Dat is niet erg goed voor je gezondheid.”

Gezondheid is niet de enige reden geweest om over te stappen op elektrisch koken. “Het is ook veiliger. Als je het vuur vergeet uit te zetten als je de pan van het vuur haalt, blijft het branden. Een elektrische kookplaat gaat vanzelf uit als er niks meer op de kookplaat staat. Daarnaast is het ook nog eens veel makkelijker schoon te houden. Genoeg voordelen dus!”

U kunt vanwege het coronavirus tijdelijk geen aanvraag doen voor een elektrische kookaansluiting. Volg de actuele maatregelen in ons nieuwsoverzicht om te zien wanneer aanvragen weer gedaan kunnen worden.