“Ik kijk straks uit op een bloemendak, hoe mooi wil je het hebben!”

De wijk Breecamp in Stadshagen wordt vanaf deze week een stukje groener. Dankzij een initiatief van Diana van der Stouw, huurder bij SWZ, worden op 22 daken in haar buurt sedum- of bloemendaken aangelegd. Diana: “Ik vond dat onze wijk wel wat meer groen kon gebruiken en wilde dit al langer voor mijn eigen dak. Ik werd gewezen op een subsidie die je vanuit Waterschap Drents Overijsselse Delta kunt krijgen. Om dit te krijgen, zijn meerdere mensen nodig. Daarom heb ik de buurt erbij betrokken.”


Diana van der Stouw

Het initiatief ontstond vlak voor de coronacrisis. “Ik heb een informatiebijeenkomst georganiseerd en daar de buren voor uitgenodigd”, vertelt Diana. “In totaal waren 35 buren aanwezig. Mensen waren geïnteresseerd en konden vragen stellen.” Uiteindelijk heeft Diana samen met 22 buren het project groene daken in gang gezet. “Ik huur samen met een aantal andere buren bij SWZ. De woningcorporatie was ook enthousiast over dit idee en gaf toestemming om het uit te voeren."

Voordelen

De komende weken worden de daken aangelegd. Het huis van Diana was als eerste aan de beurt. “Het aanleggen van een bloemendak was zo gedaan. Binnen twee uurtjes was het klaar. Buren geven al aan dat ze niet kunnen wachten tot hun dak aan de beurt is.”


Het dak van Diana met ingezaaide bloemen

Diana is blij met het resultaat. “Nu ligt er nog zand en alles wat is ingezaaid moet nog gaan groeien, maar straks kijk ik vanuit mijn kantoor uit op een bloemendak. Hoe mooi wil je het hebben! We hebben klaproosjes en andere bloemen laten inzaaien. Ik kijk uit naar het moment dat alles helemaal uitgebloeid is.”

Naast dat het bloemendak zorgt voor een mooi uitzicht en een groener aanzicht in de wijk, heeft het ook praktische voordelen. Diana: “Dit dak helpt voor een betere afvoer van water, waardoor er minder wateroverlast rondom het huis is. Daarnaast is het goed voor insecten en het verkoelt de tuin op warme dagen.” Diana ziet eigenlijk geen reden om niet een sedum- of bloemendak aan te leggen. “Ik zou het iedereen aanraden!”  

Wilt u ook een aanvraag doen voor een sedum- of bloemendak? Neem dan contact op met Waterschap Drents Overijsselse Delta. Voor medewerking en akkoord vanuit SWZ kunt u contact opnemen via onze website of telefonisch via (038) 468 01 23.