Tweede Knarrenhof komt in De Tippe in Stadshagen

Met De Aahof had Zwolle de primeur voor de eerste Knarrenhof van Nederland. Inmiddels krijgen de plannen voor een nieuw Knarrenhof in Zwolle meer en meer vorm: vandaag ondertekenden de bestuurders van de gemeente Zwolle, woningcorporatie SWZ en De Knarrenhof de reserveringsovereenkomst voor de grond van een Knarrenhof in De Tippe in Stadshagen. Die gaat De Veecatenhof heten en wordt daarmee de tweede Knarrenhof van Zwolle.

Een Knarrenhof is een woonvorm waarin mensen bewust kiezen voor nabuurschap. De bewoners hebben een eigen huis en terras – met voldoende privacy – maar delen ook een gemeenschappelijke ruimte en een tuin. In De Veecatenhof in De Tippe komen straks 19 koopwoningen te staan en 32 sociale en middendure huurwoningen van woningcorporatie SWZ.

In co-creatie ontstaan
De Tippe wordt een duurzame buurt waar ruimte is voor creativiteit en innovatie. Een belangrijk onderdeel daarvan is co-creatie. Monique Schuttenbeld, wethouder gebiedsontwikkeling Stadshagen: “Van gezinnen tot starters en van kleine huishoudens tot ouderen, samen laten we De Tippe ontstaan. Knarrenhof De Veecatenhof is daar een goed voorbeeld van. Ik geloof - ook voor de toekomst - in dit woonconcept waarbij nabuurschap centraal staat. Samen met de Stichting Knarrenhof en woningcorporatie SWZ heeft de gemeente hard gewerkt aan een vernieuwend woonplan. En met de woningen uit dit plan voegen we weer een mooi aantal woningen toe aan de woningvoorraad van de gemeente Zwolle.”

Bijzonder woonconcept
Peter Prak, directeur van De Knarrenhof: “Zwolle is de geboortestad van het Knarrenhof-concept en had in 2017 – met De Aahof – de eerste Knarrenhof van Nederland. Nu tekenen we de overeenkomst voor een tweede Knarrenhof in deze gemeente. Daarmee blijft Zwolle vooroplopen in Nederland als het gaat om dit bijzondere woonconcept. We komen met de Knarrenhof door heel Nederland en weten hoe uniek dit is.”

Omzien naar elkaar
Wiepke van Erp Taalman Kip, directeur-bestuurder van SWZ, vult aan: “We weten dat er onder de oudere woningzoekenden veel behoefte is aan kleine woningen, maar ook aan een beetje ‘omzien naar elkaar’. Aan contact met buren, aan een woonomgeving waar je je veilig voelt, waar je anderen kent, en dat ze jou kennen. Een plek dichtbij om elkaar te ontmoeten. Dat vult dit woonconcept in.”

Planning
Aan het ontwerp van De Veecatenhof wordt op dit moment hard gewerkt. Naar verwachting vinden in het eerste kwartaal van 2024 de eerste kennismakingsgesprekken plaats met mensen die geïnteresseerd zijn in De Knarrenhof en daar al staan ingeschreven. Belangstellenden voor een huurwoning moeten zowel bij Stichting Knarrenhof als bij De Woningzoeker staan ingeschreven. De verwachte planning is dat de bouw eind 2024 start.

Meer informatie over deze tweede Knarrenhof: https://knarrenhof.nl/zwolle-vereniging/ en Knarrenhof - SWZ

Op de foto van links naar rechts:
📸 Peter Prak (directeur bij De Knarrenhof), Monique Schuttenbeld (wethouder gebiedsontwikkeling Stadshagen) en Wiepke van Erp Taalman Kip (directeur-bestuurder van SWZ)