Transformatie kantoor levert 88 woningen op

Vandaag op de PROVADA, de grootste vastgoedbeurs van Nederland, werd een uniek project bekrachtigd: de transformatie van kantoorgebouw ‘De Swollenaer’ naar 88 duurzame appartementen voor sociale verhuur, aan de Zwartewaterallee in Zwolle. Goed nieuws voor alle woningzoekenden in Zwolle met een smalle beurs.

Samen met Minister Hugo de Jonge markeerden Wiepke van Erp Taalman Kip (bestuurder woningcorporatie SWZ), Gerdien Rots (wethouder gemeente Zwolle) en Theo Opdam (algemeen directeur Plegt-Vos Bouwgroep) de start van de realisatie. De Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen vanuit het ministerie joeg eind 2022 een constructieve samenwerking tussen alle partijen aan, die leidde tot een snelle besluitvorming. Minister Hugo de Jonge: “Hierdoor is het mogelijk om van oud vastgoed snel nieuwe woningen te creëren voor de alsmaar groeiende vraag. Een mooi voorbeeld hoe het wel kan én moet.”

Samenwerking is sleutelwoord
Alle partijen zijn blij met de samenwerking die leidde tot dit resultaat. “Een mooie uitkomst voor onze woningzoekenden”, vindt Wiepke van Erp Taalman Kip. “Er is veel vraag naar energiezuinige, betaalbare woningen”. Plegt-Vos gaat daarvoor zorgen, belooft Jauke Klein. “Voor de transformatie van het gebouw maken we gebruik van onze Slimme Huizenfabriek. Daardoor is het mogelijk om snel, duurzaam en betaalbaar te verbouwen”. Het gebied rondom de Zwartewaterallee maakt zelf ook een transformatie door. “Dit project is een eerste stap in de totale gebiedsontwikkeling van de Zwartewaterallee”, zegt Gerdien Rots. “Het fungeert als vliegwiel. Want ook als gemeente willen we dat er voor iedereen die in Zwolle wil wonen, een fijne plek is.”

Van werken naar wonen
In opdracht van SWZ transformeert Plegt-Vos het kantoorgebouw. De nieuwe bewoners kunnen er straks comfortabel en energiezuinig wonen. De locatie is nabij de binnenstad, de bewonersgroep is gemêleerd: starters, alleenstaanden, mensen met woonbegeleiding, ouderen en statushouders.

Meer weten over dit project? Kijk op www.swz.nl/zwartewaterallee.